Családállítás

{

 

Igazában nincs más élmény, csak a család; s nincs más tragédia, csak a pillanat, mikor döntened kell, megmaradsz-e a családban, …. vagy mégy a magad útján, s tudod, hogy most már örökre egyedül maradtál, szabad vagy, de mindenki prédája, s csak te segíthetsz magadon.

 

(Márai Sándor)

Súlyos betegségek, lelki nehézségek, gyermektelenség, szorongások, allergia, rossz kapcsolatok a családban, függőségek….., és még hosszan sorolhatnánk azokat a problémákat, amik életünket nehezítik. Nem is értjük, de olyan érzésünk van, mintha nem is a saját életünket élnénk. Keressük a lehetséges okokat életünk történetében, a gyerekkorunkban, de néha ennél messzebb kell az időben visszamenni. A családállítás közel 30 éves tapasztalata mára már bebizonyította, hogy családunk történetének sokkal nagyobb szerepe van életünkre, mint azt valaha is gondoltuk.

 

 

A Bert Hellinger által ismertté vált szisztematikus családterápia, közismertebb nevén a családfelállítás fényt deríthet rá, hogy bajaink és nehézségeink valóban a saját sorsunk részét képezik, vagy mintegy “átvettük” őket valamelyik családtagunktól, akár tudtunk annak létezéséről, akár nem.

Hellinger szerint az ember életét nem lehet a saját születésétől a napjainkig eltelt idő eseményeiből megérteni. Úgy tűnik, mintha a kibővített családban egy közös, teljesen tudattalan csoport-lelkiismeret működne, méghozzá szigorú törvények szerint. Így, ha egy családtagnak nehéz sors jutott, valaki, aki egy-két generációval később született, mintha tudattalan fogadalmat tenne: “Inkább én viszem ezt a nehéz sorsot, mint te.”
Ez a fogadalom kényszerítő erővel irányítja azután az egyén sorsát. Ha viszont napvilágra kerül, lehetőség van rá, hogy feloldja magát alóla, és a saját életét élje, elfogadva és kihasználva az összes lehetőséget, amit csak kapott.

“A családfelállítás révén gyakran a lehető legrövidebb idő alatt kimutatható a problémák személyes és családi háttere, ami más eljárásokkal csak lényegesen később vagy körülményesebben tárható fel. A tünetek és betegségek ugyanis szinte mindig a lélek mélyéről érkező segélykiáltásként értendők, és megnyitják előttünk a lehetőséget, hogy egy elnyomott múltbéli élményt szeretettel beépítsünk az életünkbe.” (Thomas Schäfer )

 

Mi történik egy családállítás alkalmával?

Cím

1026 Budapest

Sodrás utca 7.

Telefon

(+36) 30 503 1633

Email

nplagany@gmail.com