Mi történik egy családállítás alkalmával?

 

A családállítás 8-15 fős csoportokban történik. A rövid elméleti bevezető után a csoporttagok példáin keresztül tapasztaljuk meg az életünket irányító törvényeket, a szeretet rendjeit. Ami pedig egy-egy ember konkrét példája nyomán a napvilágra kerül, az összes jelenlévő számára új fényben láttatja a kapcsolatait és az életét.

A segítséget kérő (azaz a páciens) röviden összefoglalja a terapeutának a problémáját. Ez egyéni kívánság szerint történhet négy szem között, és a csoport előtt is. A probléma ismeretében a terapeuta eldönti, hogy milyen módon állítják fel a családot. Miután a terapeuta meghatározta a felállítandó szereplőket, a páciens a résztvevők közül kiválasztja önmaga és a szóban forgó családtagok képviselőit, és a saját belső elképzelése alapján állítja fel őket a teremben, majd leül, és figyeli az eseményeket.
Az állításban résztvevő szereplők megmutatják, hogy érzik magukat a lelkük mélyén az általuk képviselt családtagok. Az állítás összképe pedig rálátást ad a családtörténetben meglévő rejtett dinamikára, ami a páciens problémájának esetleges háttere lehet.
Miután a terapeuta különféle lépések után megtalálja a megoldást, a páciens maga is átveszi helyét a felállításban, és úgynevezett oldó mondatok segítségével olyan helyzetet hoz létre, amiben minden családtag a lehető legjobban érzi magát.

Azok számára, akik bármilyen oknál fogva idegenkednek a csoportos munkától, lehetőség adódik, hogy a családfelállítást egyéni terápia keretein belül, csak a páciens és a terapeuta részvételével végezzük el. Ilyenkor papírlapok és figurák segítik a munkát. A rejtett családi dinamikák így is megmutatkoznak, de a tapasztalatok szerint a csoportos állításoknak lényegesen erőteljesebb a páciensre gyakorolt hatásuk. Fontos szempont továbbá, hogy a csoportos munka során, a többiek állítása is nagyon mély változásokat indíthat el a résztvevő lelkében.